ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΑΚΟΚΤΟΝΙΑ

ΨΗΦΙΣΜΑ

 

ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΟΙΧΑΛΙΑΣ

 
Στην συνεδρίαση της 28-6-2017 και με την 95/2017 απόφαση του αποφάσισε κατά πλειοψηφία την έκδοση του παρακάτω ψηφίσματος για την δακοκτονία:

  • Το Δημοτικό Συμβούλιο Οιχαλίας με βάση τα δημοσιεύματα του τοπικού τύπου, αλλά και άλλων περιοχών της χώρας με ανάλογες ανησυχίες και δημοσιεύματα για τα θέματα δακοκτονίας, εκφράζει τις ανησυχίες του για την τύχη του μοναδικού σχεδόν, αλλά και δυναμικότερου προϊόντος του τόπου μας.
  • Φοβάται επανάληψη του φαινομένου της καταστροφής της ελαιοκομικής περιόδου του 2016, που κατεστράφη και υποβαθμίστηκε το σύνολο σχεδόν της παραγωγής ελαιολάδου του τόπου μας.
  • Έχει γίνει πλέον συνείδηση ότι το κράτος και οι μηχανισμοί του είναι ανήμποροι να φέρουν σε πέρας ένα τόσο δύσκολο έργο.
  • Το Υπουργείο Γεωργίας και οι κατά τόπον υπηρεσίες του είναι ανήμπορες να καταπολεμήσουν το δάκο, διότι πάσχουν από την γενική παθογένεια του δημόσιου τομέα και δεν είναι αποτέλεσμα ελλείψεως πόρων, που συνήθως επικαλούνται οι πάσης φύσεως αρμόδιοι.
  • Και περισσότεροι πόροι εάν διατεθούν, εάν δεν αλλάξει ο τρόπος ελέγχου και διαχείρισης, το αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο.
  • Και θα παρατηρηθεί ξανά το φαινόμενο ότι οι παραγωγοί, που είναι εκείνοι που πληρώνουν το μάρμαρο να παραμένουν απροστάτευτοι και να βλέπουν την παραγωγή τους να καταστρέφεται και ας πληρώνουν την συμμετοχή τους, με την παρακράτηση που είναι αναγκαστικού χαρακτήρα.
  • Μετά απ’ αυτά και άλλα πολλά που ξεφεύγουν της ανάλυσης του παρόντος ψηφίσματος γίνεται φανερό πως είναι αναγκαίο να αλλάξει ο τρόπος καταπολέμησης της νόσου της ελιάς, με αλλαγή της υφιστάμενης λειτουργίας, αφού οι πάντες γνωρίζουν ότι ο σημερινός τρόπος είναι αναποτελεσματικός.
  • Προτείνουμε το κεντρικό κράτος, δηλαδή το Υπουργείο Γεωργίας να μεταφέρει τις ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ και του ΠΟΡΟΥΣ σε άλλο φορέα, που δεν μπορεί να είναι άλλος από τους δήμους που θα ασκούν την διαχείριση και τον έλεγχο, σε συνεργασία με τις ομάδες παραγωγών κάθε δημοτικού διαμερίσματος, που θα αναλάβουν το έργο των σημερινών εργολάβων της δακοκτονίας, που δρούν σήμερα ανεξέλεγκτα και αναποτελεσματικά.

 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΟΙΧΑΛΙΑΣ

 

ΛΙΟΓΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email
Share on print
Print

Δελτία Τύπου