Ωράριο εξυπηρέτησης πολιτών: 8:00 – 15:00

Μελιγαλάς:

Το Σάββατο 20/8 ο 12ος ΑΝΔΑΝΕΙΟΣ ΔΡΟΜΟΣ

Ο Ανδάνειος Δρόμος διεξάγεται, σε ετήσια βάση,  από το 2009 με αρχικούς διοργανωτές τον Σύλλογο Ανδανιωτών Καλαμάτας και το Σύλλογο Δρομέων Υγείας Μεσσηνίας,  σε συνεργασία με Τοπικούς Συλλόγους και την υποστήριξη του Δήμου Οιχαλίας.  Από το 2016 Συνδιοργανωτής είναι και η  Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας.

Η διαδρομή του Ανδάνειου Δρόμου ξεκινά από την Αρκαδική Πύλη της Αρχαίας Μεσσήνης και καταλήγει στο Διαβολίτσι.  Η απόσταση που διανύει είναι δέκα επτά χιλιόμετρα, διασχίζοντας την Άνω Μεσσηνιακή πεδιάδα.

Κύριος σκοπός της διεξαγωγής του είναι να γίνει γνωστή η Ιστορία της περιοχής σε ευρύτερο κοινό και κυρίως να αναδειχθεί ο ρόλος της Αρχαίας Ανδανίας στη χώρα των Μεσσηνίων κατά την Αρχαιότητα.

Συγκαταλέγεται  στους πιο σημαντικούς Αγώνες στην Μεσσηνία και στην Περιφέρεια της  Πελοποννήσου  με Πανελλήνια εμβέλεια . Με συμμετοχή  Αθλητών  και Πρωταθλητών    από όλη την Ελλάδα .

«Με τον αγώνα αυτό συνδέουμε την πόλη της Αρχαίας Μεσσήνης με την έδρα του τέως  Δήμου Ανδανίας, ο οποίος έχει την τιμή να φέρει το όνομα της πανάρχαιας, ιερής  και πρώτης πρωτεύουσας των Μεσσηνίων, πόλης της Ανδανίας, της πόλης με τα Μυστήρια και τους Αγώνες, της πόλης πού «όρισε» με την «παρακαταθήκη του Αριστομένη» τη θέση της Αρχαίας Μεσσήνης για να αποτελέσει τη συνέχειά της στην ιστορία, της πόλης της Αρχαίας Ανδανίας που όλοι οι Μεσσήνιοι έχουμε καθήκον  να εργαστούμε για να βρεθούν τα ίχνη της»

Το παραπάνω μήνυμα συμπεριλαμβάνεται κάθε φορά στην Προκήρυξη του Αγώνα.

Το  αναμνηστικό μετάλλιο που δίνεται στους συμμετέχοντες Αθλητές είναι σε σχέδιο χάλκινης Υδρίας  που «μεταφέρει» το μήνυμα της «παρακαταθήκης του Αριστομένη» : «ΕΝΤΑΥΘΑ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΩΝ ΘΕΩΝ ΕΓΕΓΡΑΠΤΟ Η ΤΕΛΕΤΗ ΚΑΙ ΤΟΥΤΟ ΗΝ Η ΠΑΡΑΚΑΤΑΘΗΚΗ ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΟΜΕΝΟΥΣ»   Επίσης στην αναμνηστική φανέλα του Αγώνα υπάρχει τυπωμένο απόσπασμα της αναφοράς του Περιηγητή Παυσανία  στην Αρχαία Ανδανία : «επετράφη δε νεότης και αλλαχού της Μεσσηνίας, οι δε άριστοι και αριθμόν πλείστοι περί την Ανδανίαν, εν δε αυτοίς και Αριστομένης, ος και νυν έτι ως ήρως έχει παρά μεσσηνίοις τιμάς».

Όποτε υπάρχει οικονομική δυνατότητα ο Ανδάνειος Δρόμος συνοδεύεται και με παράλληλες εκδηλώσεις  όπως ομιλίες και διάφορες διήμερες ή τριήμερες  εκδηλώσεις  που αποσκοπούν στην ανάδειξη των Πολιτισμικών,  Φυσικών και Παραγωγικών Αγαθών της ευρύτερης περιοχής της Δημοτικής Ενότητας Ανδανίας.

Στο πλαίσιο αυτό των εκδηλώσεων είχαμε μέχρι τώρα την παρουσία διακεκριμένων Ομιλητών όπως:

Του Καθηγητή κ. Πέτρου  Θέμελη  ο οποίος παρουσίασε και ανέλυσε την σχέση της Αρχαίας Ανδανίας  με την Αρχαία Μεσσήνη σε μια καταπληκτική ομιλία του στο Διαβολίτσι.

Της Αρχαιολόγου κ. Ξένης  Αραπογιάννης  που για πρώτη φορά παρουσίασε το Ανασκαφικό της Έργο, στο Ναό της  Άνω Μέλπειας  καθώς και αυτό της  Πολίχνης,   με εκτενή αναφορά σε όλα τα σημεία Αρχαιολογικού ενδιαφέροντος στην Άνω Μεσσηνιακή πεδιάδα, σε ομιλία της στο κατάμεστο από κόσμο Πνευματικό Κέντρο της  Καλαμάτας.

Του κ. Γιάννη Λύρα καθηγητή – ερευνητή  που σε ομιλία του στο Διαβολίτσι παρουσίασε το Τελετουργικό των Μυστηρίων της Ανδανίας , όπως αυτό περιγράφεται στις Στήλες που είναι εντοιχισμένες στην είσοδο της Εκκλησίας στο χωριό Κωνσταντίνοι.

Επίσης στήσιμο Φωτογραφικής Έκθεσης που απλώθηκε  στη μισή έκταση της πλατείας   Διαβολιτσίου  με Εικόνες από όλα τα χωριά της περιοχής της Δημοτικής Ενότητας Ανδανίας  για να δοθεί η δυνατότητα στους Αθλητές – Επισκέπτες να πάρουν μια «Οπτική Γεύση» όλης της περιοχής.

Της δυνατότητας που δόθηκε σε Τοπικούς Παραγωγούς να επιδείξουν τα προιόντα τους στο χώρο της Φωτογραφικής Έκθεσης.

Τέλος στη δυνατότητα που δίδεται στην Τοπική Κοινωνία να νοιώσει  τον Παλμό του Δρομικού Κινήματος που «σαρώνει» Πόλεις και Χωριά σε όλο τον Κόσμο για να μεταδώσει το Μυστικό της Υγείας των Ανθρώπων…!!!

Στο εγγύς μέλλον αναμένουμε τα αποτελέσματα της Επιφανειακής Αρχαιολογικής Έρευνας που έχει ξεκινήσει η Καθηγήτρια κ. Ελένη Ζυμή με την Επιστημονική της Ομάδα, σε όλη την Άνω Μεσσηνία. Της ευχόμαστε την επιτυχία του σκοπού της και την ευχαριστούμε για το ενδιαφέρον της στην ιστορία του τόπου μας.

Θα είμαστε πάντα μαζί της…!