Ωράριο εξυπηρέτησης πολιτών: 8:00 – 15:00

Μελιγαλάς:

ΕΝΑΡΞΗ ΒΙΩΜΑΤΙΚΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΓΛΥΠΤΙΚΗΣ «ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΗ ΜΑΡΙΑ ΚΑΛΛΑΣ» ΣΤΟ ΝΕΟΧΩΡΙΟ ΙΘΩΜΗΣ

Στον προαύλιο χώρο του πρώην Δημοτικού σχολείου του Νεοχωρίου Ιθώμης Μεσσηνίας.

Έναρξη : Σάββατο 17 Ιουνίου 2023

Ανοικτό για το κοινό κάθε Σαββατοκύριακο Ιουνίου-Ιουλίου- Αυγούστου

Υπεύθυνοι εργαστηρίου : Γιάννης Γκούζος (γλύπτης)

                                      Γιώργης Βραχνός (ζωγράφος – γλύπτης)

Η Μαρία Κάλλας, η Μαρία Καλογεροπούλου, ως η πλέον αναγνωρίσιμη στον κόσμο της οπερατικής μουσικής σκηνής Ελληνίδα καλλιτέχνης, αποτελεί ξεχωριστό σημείο αναφοράς, και τιμής για την πατρίδα μας και για όλους τους Έλληνες στον κόσμο, και αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της πολιτιστικής κληρονομιάς του Δήμου Οιχαλίας καθώς έχουμε την τιμή να έλκεται η πατρογονική καταγωγή της από την κοινότητα του Νεοχωρίου Ιθώμης, του Δήμου μας.

Φέτος με την συμπλήρωση των 100 χρόνων από τη γέννηση της μεγάλης ντίβας της όπερας η UNESCO και το υπουργείο πολιτισμού της Ελλάδος έχουν ανακηρύξει το «2023 έτος Μαρίας Κάλλας».

Διοργανώνονται πολιτιστικά δρώμενα παγκοσμίως για αυτήν την επέτειο. Έτσι και ο Δήμος μας πρωτοστατεί στις εκδηλώσεις αυτές και έχει προγραμματίσει καθόλην την διάρκεια του καλοκαιριού ένα «βιωματικό εργαστήρι γλυπτικής» ανοικτό για καλλιτέχνες και για το ευρύ φιλότεχνο και φιλόμουσο κοινό στον προαύλιο χώρο του πρώην Δημοτικού Νεοχωρίου Ιθώμης.

Το εργαστήρι αυτό γίνεται με την συνεργασία, τη δημιουργική συμμετοχή και τον συντονισμό καταξιωμένων Μεσσηνίων καλλιτεχνών, όπως των κ.κ Γιάννη Γκούζου και Γιώργη Βραχνού, διανθισμένο με πολιτιστικά δρώμενα από φορείς.

Εκεί θα φιλοτεχνηθούν έργα γλυπτικής εμπνευσμένα από την ζωή και το μουσικό μεγαλείο της μεγάλης ντίβας της όπερας, τα οποία μετά θα παραμείνουν στην κοινότητα και θα κοσμήσουν τα σημεία της πατρογονικής παρουσίας και αναφοράς της Κάλλας.

Κατά την διάρκεια των προσεχών καλοκαιρινών εβδομάδων και παράλληλα με τα γλυπτά που θα κατεργάζονται οι συντονιστές μαζί με επισκέπτες καλλιτέχνες, θα υπάρχει άμεση διάδραση με το κοινό που θα επισκέπτεται εκεί μέσα από πολιτιστικές δράσεις στον χώρο δημιουργίας, και θα τους δίνεται η ευκαιρία με την σχετική καλλιτεχνική επίβλεψη και τεχνική καθοδήγηση από τους συντονιστές να χαράξουν και οι ίδιοι επάνω σε τοπικές πέτρες δικά τους δημιουργήματα εμπνευσμένα από την ζωή της Μαρίας Κάλλας. Αυτά μετά θα συλλεχθούν για να τοποθετηθούν και να εκτεθούν σε ειδικό χώρο κοντά στο εγγύς προγραμματιζόμενο μουσείο και υπό ανέγερση πολιτιστικό χώρο της πατρικής οικίας Μαρίας Κάλλας.

Ο Δήμος Οιχαλίας αναζητώντας τα χνάρια της προγονικής της καταγωγής εδώ στον τόπο αυτό, στην κοινότητα Νεοχωρίου Ιθώμης, σαν ένας σύγχρονος πολιτιστικός ιχνηλάτης, αναζητεί γύρω στο τοπίο και μάτια των σημερινών κατοίκων της να διακρίνει διαχρονικά χαρακτηριστικά σημάδια που να σηματοδοτούν «την φλόγα και το είναι» της λαμπερής της παρουσίας, που συνεπήρε και συντάραξε τον κόσμο και άφησε καλλιτεχνικό πήχη απροσπέλαστο στο μουσικό χωροχρόνο της όπερας.

Η «Κάλλας, η Μαυροζουμενιωτισα» όπως την αποκαλούσε ο πατέρας της, είναι εδώ!

Και εμείς αναζητούμε τα σημάδια της παρουσίας της, σμιλεύοντας τα όπως τα ανακαλύπτουμε κομμάτι-κομμάτι όλο το καλοκαίρι αυτό από Ιούνιο έως Αύγουστο, σαν σε ψηφιδωτό από λευκό μάρμαρο Διονύσου Πεντέλης, παλιό υλικό του Παρθενώνα.

Προσκαλούμε λοιπόν  όλους, μικρούς και μεγάλους, έντεχνους, φιλότεχνους, φιλόμουσους, η από απλή περιέργεια να έρθετε στο Νεοχώρι Μεσσηνίας στα προσεχή Σαββατοκύριακα για να την αναζητήσουμε όλοι μαζί.

Τα έργα θα λαξευτούν σε λευκό μάρμαρο Διονύσου, τα οποία είναι ευγενή χορηγία από τα μάρμαρα Διονύσου Α.Ε.Β.Ε.

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

******

ΔΗΜΟΣ ΟΙΧΑΛΙΑΣ : τηλ..2724360300,

e-mail: meligala@otenet.grιστότοπος : oichalia.gov.gr

Facebook :  Δήμος Οιχαλίας