Ωράριο εξυπηρέτησης πολιτών: 8:00 – 15:00

Μελιγαλάς:

ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ

Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, ο εθελοντισμός θεωρείται χρήσιμος όσο ποτέ άλλοτε για την επίλυση κοινωνικών, οικονομικών, πολιτισμικών, ανθρωπιστικών και ειρηνευτικών ζητημάτων και είναι η ατομική συνεισφορά που δεν σχετίζεται με κέρδος, αμοιβή ή καριέρα, αλλά στοχεύει στην ευημερία των συνανθρώπων ή του συνόλου της κοινωνίας.

Ο εθελοντισμός είναι ένα θέμα που μας αγγίζει όλους, ανεξαρτήτως κοινωνικο-οικονομικής τάξης και επαγγελματικής ιδιότητας. Συνιστά μια εξαιρετικά επιμορφωτική λειτουργία που ενδυναμώνει την κοινωνική αλληλεγγύη, ενισχύει την ενεργό συμμετοχή και τη συνύπαρξη, προσδίδοντας νέο περιεχόμενο στη ζωή μας.

Το γραφείο Εθελοντισμού του Δήμου ιδρύεται ως δομή στήριξης και στρατηγικός κόμβος συνεργασίας, συντονισμού, συνεννόησης, σχεδιασμού και δράσης με όλους τους εθελοντές και τις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, που επιθυμούν να συνεργαστούν με το Δήμο, προς όφελος των κατοίκων του Δήμου.

Θέλουμε οι μεμονωμένοι εθελοντές να βρουν ένα πλαίσιο δράσεων όπου θα μπορούν να συμμετέχουν και η δράση τους να είναι οργανωμένη με συγκεκριμένα καθήκοντα.Με την πλήρη οργάνωση των δράσεων θα επιτύχουμε την αλληλεγγύη, την ανθρωπιά και τη συνοχή που όλοι οραματιζόμαστε και αξίζουμε.

Ουσιαστικοί λόγοι για να γίνεις εθελοντής
Μερικά  από τα  βασικά πλεονεκτήματα του εθελοντισμού είναι :

  1. Μαθαίνεις  να δουλεύεις ως μέλος μίας ομάδας
  2. Μαθαίνεις να βάζεις στόχους και να τους πετυχαίνεις.
  3. Γνωρίζεις ανθρώπους με διαφορετικές κοινωνικές και πολιτιστικές καταβολές , που   έχουν τα ίδια ενδιαφέροντα
  4. Παρατηρείς πως γίνεται ο συντονισμός μεγάλων και μικρών ομάδων για την επίτευξη των στόχων
  5. Εργάζεσαι σε ένα πλαίσιο ανεξάρτητο από πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα
  6. Διευρύνεις   τις  γνώσεις σου
  7. Εξασκείσαι  σε αντικείμενο σχετικό   με τις σπουδές σου ή με τα χόμπυ σου
  8. Κατανοείς καλύτερα  τους συμπολίτες σου
  9. Έρχεσαι  σε επαφή με χώρους που μπορεί να μην γνώριζες πριν
  10. Αναπτύσσεις  νέες δεξιότητες

Ένα από τα  βασικά προβλήματα του εθελοντισμού είναι η δυσκολία  εξεύρεσης χρόνου. Αν είσαι νέος/α, χωρίς πολλές   υποχρεώσεις, υπάρχουν προγράμματα εθελοντισμού στα οποία μπορείς να συμμετέχεις. Αυτά τα προγράμματα σου προσφέρουν βεβαιώσεις συμμετοχής,  οι οποίες  θα σε βοηθήσουν στην αναζήτηση της  εργασίας σου.  Αν πάλι δεν διαθέτεις χρόνο υπάρχουν δράσεις τα Σαββατοκύριακα.
Ο εθελοντισμός σου δημιουργεί αίσθημα υπευθυνότητας γιατί ουσιαστικά άλλοι άνθρωποι βασίζονται στη βοήθειά σου. Τα αποτελέσματα μίας εθελοντικής δράσης είναι άμεσα και  ο εθελοντισμός είναι ο καλύτερος τρόπος για να συνειδητοποιήσεις ότι πραγματικά έχεις τη δύναμη να κάνεις τα πράγματα καλύτερα.
Εάν έχεις αποφασίσει ότι ο εθελοντισμός σου ταιριάζει, βρες τη δράση που είναι πιο κοντά στα ενδιαφέροντα σου, την προσωπικότητά σου και το πρόγραμμά σου.
Οι ομάδες δράσης του Δήμου μας σχετίζονται με:

Α) Πολιτισμός – Αθλητισμός

Β) Προστασία του Περιβάλλοντος

Γ) «Κοινωνική» προσφορά

Αφού κάνεις αίτηση για τη δράση που σε ενδιαφέρει στη συνέχεια θα γνωρίσεις το πλαίσιο στο οποίο θα εργαστείς και εάν θεωρήσεις ότι σου αρέσει το αντικείμενο της δράσης και το πλαίσιο στο οποίο γίνεται  τότε  ο εθελοντισμός είναι μία απίστευτη, μια συναρπαστική εμπειρία.

ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ 31-3-2015

Πρόσφατες αναρτήσεις