Ωράριο εξυπηρέτησης πολιτών: 8:00 – 15:00

Μελιγαλάς:

ΛΑΜΠΡΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΤΟ ΡΑΜΟΒΟΥΝΙ

Ο Δήμος Οιχαλίας τιμά την επέτειο της γέννησης του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη

Συμπληρώθηκαν 254 χρόνια από την 3η Απριλίου του 1770 οπότε και γεννήθηκε στο Ραμοβούνι της κοινότητας Μίλα του Δήμου Οιχαλίας, ο ήρωας της Επανάστασης Θεόδωρος Κολοκοτρώνης. Ο Δήμος Οιχαλίας με την καθιερωμένη επισημότητα τιμά κάθε χρόνο την επέτειο της γέννησης του «Γέρου του Μοριά», διοργανώνοντας λαμπρές εκδηλώσεις στον τόπο όπου είδε το πρώτο φως, ο άνθρωπος που έμελλε να διαδραματίσει έναν σπουδαίο ρόλο στην απόφαση των Ελλήνων να επαναστατήσουν αποτινάσσοντας τον τουρκικό ζυγό. Ηγετική μορφή της Ελληνικής Επανάστασης, ο Κολοκοτρώνης γεννήθηκε «εις τα 1770, Απριλίου 3, τη Δευτέρα της Λαμπρής, εις ένα βουνό, εις ένα δέντρο αποκάτω, εις την παλαιάν Μεσσηνία, ονομαζόμενον Ραμοβούνιο», όπως αναφέρει ο ίδιος στα απομνημονεύματά του, που υπαγόρευσε στον Γεώργιο Τερτσέτη και οι εκδηλώσεις που διοργανώνονται εκεί την Κυριακή 7 Απριλίου 2024, αποτελούν έναν φόρο τιμής και μνήμης στον πρωτεργάτη του Αγώνα.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ.κ. Χρυσόστομος στις 11 το πρωί της Κυριακής, θα τελέσει τρισάγιο στη μνήμη του ήρωα στο σημείο όπου γεννήθηκε και στέκει επιβλητικός ο ανδριάντας του.

Αμέσως μετά, ο βουλευτής Αθηνών της ΝΔ, Aν. καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο , Άγγελος Συρίγος, θα εκφωνήσει τον πανηγυρικό της ημέρας.
Ο κ. Συρίγος ο οποίος έλκει την καταγωγή του από τη Μεσσηνία ήταν υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων με αντικείμενο την Ανώτατη Εκπαίδευση, ενώ έχει διατελέσει μεταξύ άλλων:

Γενικός γραμματέας Πληθυσμού και Κοινωνικής Συνοχής στο Υπουργείο Εσωτερικών (Αύγουστος 2012-Μάιος 2015),

Ειδικός Γραμματέας Διαπολιτισμικής Εκπαιδεύσεως στο Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων (Οκτώβριος 2007-Ιανουάριος 2009).

Επιστημονικός σύμβουλος επί ελληνοτουρκικών θεμάτων στο Υπουργείο των Εξωτερικών (1999-2001) καθώς και επί θεμάτων σχετικών με τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης και την εμπορία ανθρώπων (2004-2005).

Έχει βραβευθεί το 1992 από την Ακαδημία Αθηνών για εργασία του σχετική με το θέμα της οριοθετήσεως της Υφαλοκρηπίδας. Κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής του θητείας τιμήθηκε με Έπαινο από το Δ’ Σώμα Στρατού στη Θράκη για υπηρεσίες προς τη μειονότητα της Θράκης και με Εύφημο Μνεία από το Γενικό Επιτελείο Στρατού για την συνεισφορά του στη δημιουργία πομακικού-ελληνικού λεξικού.

Είναι εταίρος του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων του Παντείου Πανεπιστημίου, του Κέντρου Ευρωπαϊκού Δημοσίου Δικαίου και μέλος της Εταιρείας Διεθνούς Δικαίου και Διεθνών Σχέσεων και του ελληνικού τμήματος της International Law Association.

Ασχολείται με το διεθνές δίκαιο και την εξωτερική πολιτική με κύρια αντικείμενα το δίκαιο της Θάλασσας, τις  ελληνοτουρκικές σχέσεις, τα Βαλκάνια και τις μειονότητες.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης θα πραγματοποιηθεί κατάθεση στεφάνων, θα τηρηθεί ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του ήρωα της Επανάστασης και η Φιλαρμονική του Δήμου Οιχαλίας θα παιανίσει τον Εθνικό Ύμνο.

Οι εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν με απαγγελίες ποιημάτων από μαθήτριες και μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Μελιγαλά και Δωρίου και «Κολοκοτρωνέικα» τραγούδια από τη χορωδία του Συλλόγου Πελοποννησίων Γαλατσίου. Ιδιαίτερο κάθε χρόνο το… χρώμα της παράδοσης με τη συμμετοχή Συλλόγων που θα χορέψουν παραδοσιακούς χορούς, μεγάλη.
Συγκεκριμένα, θα συμμετάσχουν: Ο Σύλλογος Γυναικών Δωρίου «Οι Δωριείς», ο Μορφωτικός  Σύλλογος Μεσσηνίας, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καλαμάτας «Αγία Τριάδα», ο Σύλλογος Πελοποννησίων Ελευσίνας, ο Αθλητικός Πολιτιστικός Σύλλογος «Παράδεισος» Καλαμάτας – Τμήμα Αναβίωσης «Παναγιώτης Κεφάλας» και ο Σύλλογος Πελοποννησίων Αχαρνών «Θεόδωρος Κολοκοτρώνης».